Home O nama Organizacija Dokumenta Kalendar Adresar Kontakt
Cascading Menu Javascript by Vista-Buttons.com v5.5
Galerija
Trenerska organizacija
Sudije
Asocijacija atletskih veterana
Rekordi
Medalje sa inotakmicenja
Najbolji
Discipline
IAAF world records
Crnogorska atletika u 2010
Kriterijumi za takmicenja
Norme za OI London 2011
Bodovne tablice IAAFa
Antidop
Oprema
Odluke
Formulari
Linkovi
Raspisi
Norme
Cascading Menu Javascript by Vista-Buttons.com v5.5

O nama  Organizacija  Kalendar   Adresar  Nagrade   Rekordi  Kontakt


SPONZOR ASCG

PARTNER - SPONZOR

 

ASCG na Facebook-u


 

Osnivanje saveza

Atletski Savez Crne Gore osnovan je 7.novembra 1948.godine,. Sjednici na kojoj osnovan ASCG, predhodilo je propagandno atletsko takmičenje – atletski miting, koji je održan na stadionu F.K. „Budućnost“ u Titogradu. Po veoma lošem vremenu i kiši, pred oko 800 gledalaca, pored atletičara „Budućnosti“, na mitingu su učestvovali još 11 atletičara beogradskog „Partizana“, među kojima su bili Mirko Vujačić, Oto Rebula, Đorđije Samardžić, Stojan Lanert, Boriša Sušić i dr. Iz naše Republike na mitingu su učestvovali bacači koplja „Lovćena“ sa Cetinja Andrija Đurović i Andrija Banović, bacač kugle  „Durmitora“ sa Žabljaka Petar Lučić. Neke discipline, zbog lošeg vremena i kiše nijesu mogle biti održane, jer je bila voda na stazi (skok u dalj) i trka na 3.000 motora. Isto tako i rezultati iz navedenih razloga su bili dosta skromni.

Sjutradan ( 8.novembra 1948.) na Cetinju je, takođe, održan atletski miting uz učešće atletičara Partizana.

Poslije završetka atletskog mitinga, održana je Osnivačka skuptšina Atletskog saveza Crne Gore. Skupštini je prisustvovao i Dušan Popović, delegat  Atletskog saveza Jugoslavije, kao i delegati masovnih organizacija u Crnoj Gori. U radu i diskusiji su učestvovali i atletičari „Partizana“.

Atletski savez Crne Gore je organizovan na isti način i na istim principima kao i atletski savez Jugoslavije, koji je obnovljen 4.jula 1948.godine. (Inače osnivačka skupština ASJ, odražana je 11.septembra 1921.godine u restoranu „Zlatna kruna“ u Zagrebu.

U pravilima je zapisano, da je AS CG, masovna sportska organizacija, čiji je cilj da organizuje atletski sport na amaterskim osnovama i principima. Savez radi na fizičkom, sportskom i moralnom vaspitanju svojih članova, putem takmičenja, treninga, kurseva, seminara i drugih oblika rada.

Na kraju sjednice, izabrano je rukovodstvo ASCG. Za predsjednika Atletskog Saveza Crne Gore izabran je Veselin Đuranović, član Zemaljskog Vijeća Narodne omladine Crne Gore, za podpredsjednika je izabran Drago Prelević, a za sekretara Aljo Alija Šarkić, rukovodilac fiskulturnog odjeljenja Zemaljskog odbora jedinstvenog sindikata.

Obnavljanjem svoje samostalnosti 21.maja 2006.godine, atletičari Crne Gore počeli su prvi put pod crnogorskom zastavom da nastupaju samostalno na Balkanskim,Evropskim i Svjetskim prvenstvima,a 2008.godine i na OI-Peking pod zastavom Crne Gore,nastupali su atletičari-Milena Milašević na 100m i Goran Stojiljković u maratonu.Tokom 2007.godine, ASCG na izbornom Kongresu EAA u Kanu od 12 do 15.aprila,primljen je kao 50-ta članica EAA.Na 47-om Izbornom Kongresu IAAF-a,koji je održan u Osaki-Japan od 21.do 24.avgusta2007,godine ASCG primljen je u punopravno članstvo kao 212.članica IAAF-a.ASCG u Baru 6.septembra 2008.godine, prvi put u svojoj istoriji organizovao je prvenstvo Balkana za ml.juniore uz učešće oko 350 takmičara iz 10 zemalja.Marija Vuković prvi put u istoriji crnogorske atletike, na 13.Svjetskom prvenstvu za juniore u Kanadskom gradu Monkatonu,koje je održano od 19-25.jula 2010.godine, osvojila je zlatnu medalju u skoku u vis, sa preskočenih 191cm. Na istom takmičenu Danijel Furtula u finalu bacanja diska sa 54,64 osvojio je 12.mjesto na svijetu.

 

 

O nama  Organizacija  Kalendar   Adresar  Nagrade   Rekordi  Kontakt

Baner
Baner
Baner

Baner
BanerGeneralni sponzor maratona

 
 
Copyright © 2011 ASCG. All rights reserved - tomn design.